כל נזילת מים קטנה עלולה להפוך למטרד גדול. פעמים רבות לא ניתן לזהות נזילות מייד כשהן מתחילות, אך סימניהן יופיעו לאורך זמן, והן עלולות להוביל לנזקים רציניים לרכוש ולמבנה.
מהם הגורמים לנזילות?
- בלאי טבעי של הצנרת ושחיקתה, שמוביל לסדקים או לחורים במקטעים שונים לאורך הצנרת
- הצטברות אבנית שפורצת את הברזל בעקבות לחץ המים
- תזוזות הצנרת ושינויים במבנה הצנרת כתוצאה משורשי עצים שגדלים סביבה, מפעילים עליה לחץ רב, ואף חודרים לתוכה
- סתימות בצנרת, שגורמים ללחץ מים גדול מאוד ואף לפיצוצים או ליקויים בחיבורים
- איטום לקוי במבנה (מוביל בעיקר לנזילות בימים גשומים)
- שינויי טמפרטורה קיצוניים (בעיקר בימות החורף הקרים), שגורמים לצינורות, שמזרימים מים חמים, “להיכנס לשוק” ולהינזק בנקודות התורפה שלהם
- צנרת, שהורכבה מחומרים שאינם עומדים בתקן ואיכותה ירודה
מעורר חשד- הסימנים שידליקו אצלכם נורת אזהרה
עירנות, שימת לב ותחזוקה שוטפת יכולים לסייע בזיהוי מוקדם של נזילות ואף במניעתן.
- סימני עובש או כתמי רטיבות בקירות ובתקרה
- שינוי גוון הריצפה, האריחים או הרובה
- סימני נפיחות בקירות
- קולות של זרימת מים בתוך הקירות
- חשבון מים גבוה באופן חריג
- מונה המים רץ
איתור נזילות מים- עדיף מוקדם ממאוחר
- איתור נזילות מים באמצעות צילום טרמי- איתור נזילות בעזרת מצלמה טרמית היא אחת הדרכים הנפוצות והמקובלות בענף, ובאמצעותה המצלמה מתבססת על הפרשי טמפרטורה בין הנקודות השונות לאורך הצנרת, וכך מאפשרת לאתר את המיקום המדוייק של הנזילה. לרוע המזל, השיטה מתאימה פחות לאיתור נזילות בשטחים פתוחים או במקרים בהם יש להגיע למקומות עמוקים מתחת לפני הקרקע לאורך הצנרת.
- איתור נזילות מים באמצעות גלי קול- בדומה לסטטוסרקופ מתוחכם, מאפשר המכשיר, הקרוי Corrolator, לאתר נזילות באמצעות הרעש של זרימת המים. השיטה יעילה לאיתור נזילות בשטחים מסחריים גדולים או בשטחים פתוחים.
- איתור נזילות מים באמצעות גז- באמצעות השיטה ממלאים מקטעים שונים של הצנרת בגז, שאינו רעיל ואינו מזיק לסביבה, ומחפשים סימני דליפה. השיטה יעילה במתווים מסוימים של קרקעות או תשתיות, בהם לא ניתן להשתמש במצלמה הטרמית או בגלאי הקול מסיבות שונות, ומתאימה במיוחד לאיתור נזילות במערכות מים סגורות וקטנות יחסית, ויתרונה בכך שהיא מסוגלת לזהות גם דליפות קטנות מאוד.
מה עושים כשהנזילה מגיעה מהשכן?
פעמים רבות, מקור הנזילה הוא בכלל מביתו של השכן, מה שהופך את הבעיה למעיקה הרבה יותר, אך למרות חוסר הנעימות, כדאי לפנות מיידית לטיפול בבעיה מבלי להזניחה, ולפנות בהקדם לשכן בתקווה שהוא ימהר כמוכם לטפל במפגע.
במרבית הפעמים השכן לא יהיה מודע לבעיה, והבשורה תובעת ממנו למעשה ביצוע בדיקות והשקעה כספית, שהוא לא ציפה לה, מה שהופך את כל העסק למורכב ורגיש, ולכן מומלץ להיות סבלניים במידת מה ולתת לשכן הזדמנות לעכל את הבשורה.
במידה והשכן הוא שוכר ולא בעל הנכס, כדאי להציע לו לפנות לבעל הנכס, ליידע אותו ולפתור את הבעיה בהקדם. במידה והשכן או בעל הנכס אינם משתפים פעולה מומלץ לפנות לחברה, שמתמחה באיתור נזילות, ולהזמין ממנה חוות דעת מקצועית מגובה בצילומים, לצורכי פנייה לאגודת תרבות הדיור או לערכאות משפטיות, בתקווה שלא יהיה בכך צורך.